Belépés
Új könyvek Használt könyvek Könyvkeresés és árösszehasonlítás
ASTRID LINDGREEN

ASTRID LINDGREEN

1907-2002

Életrajz:
Asrid Lindgren 1907. november 14-én született a dél-kelet-svédországi Vimmerbyben.
Könyveit több mint 90 nyelvre fordították le, meséin több generáció nőtt fel és kapott kedvet az olvasáshoz. Harisnyás Pippit, Juharfalvi Emilt és Háztetey Károlyt az egész világon ismerik és szeretik. Kezdetben irodalmi lektorként majd egy könyvkiadó vállalat menedzsereként dolgozott. Legnevezetesebb regénye – a Harisnyás Pippi – úgy született, ahogyan számos más gyerekkönyv a világirodalomban: kislányának, Karinnak írta 10. születésnapjára, és azokat a történeteket dolgozta fel benne, amelyeket korábban, betegsége idején mesélt neki. Népszerűségét jelzi, hogy csak ezt a könyvét 60 nyelvre fordították le, többek kötött üzbégre, szuahélire és zulura is.
Astrid Lindgren meséiben az a különleges, hogy nemcsak a gyerekeknek szólnak, hanem az egész családnak. Kedves figurái, történetei, élethelyzetei nagyszülőknek, szülőknek, gyerekeknek egyaránt érdekesek.
Astrid Lindgren 2002. január 28-án halt meg, s szinte élete végéig alkotott. Mindvégig fontosnak találta, hogy a világon élő árva gyerekeken is segítsen. Munkájának alapelve az volt, hogy a világon minden gyereknek joga van a szeretethez és a gondoskodáshoz, bőrszíntől, nemzetiségtől és vallástól függetlenül.
Halála utána a svéd kormány megalapította az Astrid Lindgren Irodalmi Emlékdíjat, melyet évente adnak át jeles íróknak és illusztrátoroknak.

A szerző könyvei