Belépés
Új könyvek Használt könyvek Könyvkeresés és árösszehasonlítás

Könyvek - Kultúra

Vil%c3%a1gadapter

Könyvajánló: Tóth Krisztina legújabb kötete - Világadapter

2016. október 13.


 

Tóth Krisztina Világadapter című kötete számokban a következőképpen írható le: 2016-ban jelent meg, 80 oldal, 4 részre van osztva és 45 verset tartalmaz. Azt hinnénk, hogy egy lírai műnél nem fontosak a számok, de a Világadapterben igencsak hangsúlyosak, hiszen a kötet fő témája az idő múlása és ez ezzel egybekötött emlékezés, melyet Tóth Krisztina sokszor emel ki számokkal, évszámokkal.

 

A kötet teljes részét áthatja az emlékezés, ennek ellenére tematikailag igen változatos. Az első részben (Futamidő) a gyermekkor kerül előtérbe, mint az emlékezés iránya, annak ellenpontjában pedig a halál áll. Tóth Krisztina ezt az ellentétet használja az idő múlásának mutatására, a számvetésre, az öregedéssel való szembenézésre. A következő részben (Turista) az emberi kapcsolatoké a főszerep, annak változásáról olvashatunk, emellett utazásokról, például Ljubljanáról. A Tanítvány című részben kapnak helyet az irodalmi témájú versek, az írónő itt emlékezik Vörösmartyra, Kosztolányira, Balassira, de egy Weöres Sándor-vers imitálását is olvashatjuk. Sokak számára mégis a címadó Tanítvány c. vers a legértékesebb ebből a részből, hiszen az egyetemi környezet ábrázolása elég ritka a kortárs versekben, mégis közel érezzük magunkhoz. A kötet utolsó részében (Hosszúalvó) az édesapáról olvashatunk visszaemlékezést, melyben talán legmegdöbbentőbb a Magnak jó lesz c. vers, ahol minden sor így kezdődik: „Rákos apám”. Meglepőnek tűnhet, hogy a Világadapter c. vers is itt kap helyet, nem pedig a Turistában, hiszen a londoni környezet miatt oda is sorolhatnánk. Csakhogy a versnek mintegy aláfestéséül szolgál a helyszín, a lényege sokkal inkább a döntés, a fiatalság és persze a világadapter szimbolikus értelmezése.

 

A kötetben több fogalom is (ahogy azt Tóth Krisztinától megszokhattuk, gondoljunk csak a Pillanatragasztóra vagy a Pixelre) a környezetnek köszönhetően más értelmet kap, ilyen például a Memóriakártya. Tóth Krisztina kötetének legfőbb érdeme, hogy a modern és korszerű dolgokat művészi módon szövi bele verseibe. Ezáltal sokkal könnyebb a befogadása, sokkal közelebbinek érezzük a verseket magunkhoz, ha olyan - mára már mindennapivá vált - szavakat olvashatunk, melyeket versekben igen ritkán, például a kredit, mozgólépcső vagy a szoláriumcsövek.

 

Tóth Krisztina

Világadapter

2016

Magvető

Budapest

80 oldal

2990 Ft

 

A kép forrása: https://marvin.bline.hu/product_images/307/B1449549.JPG

 

Bolla Eszter

Hirdetés

Top 24 óra

KÉPESSÉGMÉRÉS AZ ÓVODÁBAN I.

KÉPESSÉGMÉRÉS AZ ÓVODÁBAN I.

Szerző nincs megadva

2300 Ft

Tovább
Általános edzéselmélet és módszertan

Általános edzéselmélet és módszertan

Dubecz József

1500 Ft

Tovább
VERDÁK 2

VERDÁK 2

Disney/Pixar

2074 Ft

Tovább
Életfeladatok, életminták

Életfeladatok, életminták

Steve Rother

1800 Ft

Tovább