Belépés
Új könyvek Használt könyvek Könyvkeresés és árösszehasonlítás

Könyvek - Kultúra

Vil%c3%a1gadapter

Könyvajánló: Tóth Krisztina legújabb kötete - Világadapter

2016. október 13.


 

Tóth Krisztina Világadapter című kötete számokban a következőképpen írható le: 2016-ban jelent meg, 80 oldal, 4 részre van osztva és 45 verset tartalmaz. Azt hinnénk, hogy egy lírai műnél nem fontosak a számok, de a Világadapterben igencsak hangsúlyosak, hiszen a kötet fő témája az idő múlása és ez ezzel egybekötött emlékezés, melyet Tóth Krisztina sokszor emel ki számokkal, évszámokkal.

 

A kötet teljes részét áthatja az emlékezés, ennek ellenére tematikailag igen változatos. Az első részben (Futamidő) a gyermekkor kerül előtérbe, mint az emlékezés iránya, annak ellenpontjában pedig a halál áll. Tóth Krisztina ezt az ellentétet használja az idő múlásának mutatására, a számvetésre, az öregedéssel való szembenézésre. A következő részben (Turista) az emberi kapcsolatoké a főszerep, annak változásáról olvashatunk, emellett utazásokról, például Ljubljanáról. A Tanítvány című részben kapnak helyet az irodalmi témájú versek, az írónő itt emlékezik Vörösmartyra, Kosztolányira, Balassira, de egy Weöres Sándor-vers imitálását is olvashatjuk. Sokak számára mégis a címadó Tanítvány c. vers a legértékesebb ebből a részből, hiszen az egyetemi környezet ábrázolása elég ritka a kortárs versekben, mégis közel érezzük magunkhoz. A kötet utolsó részében (Hosszúalvó) az édesapáról olvashatunk visszaemlékezést, melyben talán legmegdöbbentőbb a Magnak jó lesz c. vers, ahol minden sor így kezdődik: „Rákos apám”. Meglepőnek tűnhet, hogy a Világadapter c. vers is itt kap helyet, nem pedig a Turistában, hiszen a londoni környezet miatt oda is sorolhatnánk. Csakhogy a versnek mintegy aláfestéséül szolgál a helyszín, a lényege sokkal inkább a döntés, a fiatalság és persze a világadapter szimbolikus értelmezése.

 

A kötetben több fogalom is (ahogy azt Tóth Krisztinától megszokhattuk, gondoljunk csak a Pillanatragasztóra vagy a Pixelre) a környezetnek köszönhetően más értelmet kap, ilyen például a Memóriakártya. Tóth Krisztina kötetének legfőbb érdeme, hogy a modern és korszerű dolgokat művészi módon szövi bele verseibe. Ezáltal sokkal könnyebb a befogadása, sokkal közelebbinek érezzük a verseket magunkhoz, ha olyan - mára már mindennapivá vált - szavakat olvashatunk, melyeket versekben igen ritkán, például a kredit, mozgólépcső vagy a szoláriumcsövek.

 

Tóth Krisztina

Világadapter

2016

Magvető

Budapest

80 oldal

2990 Ft

 

A kép forrása: https://marvin.bline.hu/product_images/307/B1449549.JPG

 

Bolla Eszter

Hirdetés

Top 24 óra

Kulcs a kompetenciához /Szövegértés/ 6

Kulcs a kompetenciához /Szövegértés/ 6

CSIZMARIK ÁGNES, Kovács Edit

1200 Ft

Tovább
GYÓGYÍTÁS TÜNDÉREKKEL - ÜZENETEK, BETELJESÜLÉ

GYÓGYÍTÁS TÜNDÉREKKEL - ÜZENETEK, BETELJESÜLÉ

Doreen Virtue

2990 Ft

Tovább
Mihály Arkangyal 44 lapos jóskártya + könyv

Mihály Arkangyal 44 lapos jóskártya + könyv

Doreen Virtue

3800 Ft

Tovább
Így készülj a kétszíntű érettségire kémiából!

Így készülj a kétszíntű érettségire kémiából!

Czirók Ede

1920 Ft

Tovább