Belépés
Új könyvek Használt könyvek Könyvkeresés és árösszehasonlítás

Könyvek - Kultúra

I love reading books 1920x1200

Olvasás - Az első szerelem

2016. október 03.


 

Ha megpróbálom felidézni, mi az, ami életemben először valódi szenvedéllyel töltött el, egészen a kora gyermekkoromig kell visszapörgetnem az időt, olyan régre, amikor még nem tudtam megnevezni az érzést, ami aztán később meghatározott és meghatároz ma is. Homályos az emlék, csak a hozzá kapcsolódó impulzus kristálytiszta, a boldog önfeledtség.

 

Felvillan a kisszobám, ahogy édesapámmal törökülésben a földön ülünk betűkockák fölé hajolva, épp csak elmúltam négyéves.  Nem tudom visszaidézni, mit mondott, de máig érzem, milyen biztonságot adó, meleg hangon vezetett végig a betűk rengetegén, milyen végtelen volt a türelme és milyen apró kis zseninek éreztem magam, mikor végre össze tudtam rakni egy értelmes szót.

 

Az első mese, amit egyedül végigolvastam, százszor, ezerszer, míg végérvényesen bennragadt az emlékezetemben, a TV-maci karácsonya volt. Kicsiny, kék, fenyőfát formázó könyvecske volt, szürreálisan gyönyörűnek láttam, a kedvencemmé vált, pedig nem volt benne se királylány, se herceg.

 

Csak később tudtam nevet adni az érzésnek, amit az olvasás adott: büszkeség, szenvedély, varázslat. Mert aztán falni kezdtem az olvasnivalót. Előbb a meséket, majd a lányregényeket, később az olcsó ponyvát, a kötelezőket, válogatás nélkül mindent, amit otthon a polcon találtam, aztán a verseket, a drámákat, egyperceseket és balladákat, novellákat, családregényeket. Mindent.

 

Volt Ady-korszakom, hosszú és végeláthatatlan, ködös novembereken imádtam belefeledkezni Dosztojevszkijbe, kikapcsolódásként jöhetett Agatha Christie, vagy Örkény, gyűjtöttem az érzelmileg túlfűtött verseket, a szimbolistákat és impresszionistákat, komoly átalakítást végzett a személyiségemen Szabó Magda, közben beleszerettem az igazán súlyos művek szerzőibe is, százszor újraolvastam Madáchot, ha szerelem kellett, ott volt a rongyosra lapozott Anyegin.

 

Szép lassan megtanultam elkülöníteni az értékest az értéktelentől és egy életre belém vésődött a tény, hogy egy jó könyv igazi szellemi társ.

 

Valahányszor úgy érzem, hozzám tett valamit egy mű, felidéződik bennem a gyerekkori kisszoba a betűkockákkal, az első könyvemmel, és apám, akinek sohasem lehetek elég hálás azért, hogy kaptam tőle valamit, amit nem kezd ki sem idő, sem mulandóság.
Lengyel Orsolya

Hirdetés

Top 24 óra

Orális és maxillofaciális patológia

Orális és maxillofaciális patológia

Suba Zsuzsanna

6935 Ft

Tovább
PÁLINKAFŐZÉS ÁGYAS PÁLINKA ÉS LIKŐR KÉSZÍTÉSE

PÁLINKAFŐZÉS ÁGYAS PÁLINKA ÉS LIKŐR KÉSZÍTÉSE

PANYIK GÁBORNÉ DR.

2400 Ft

Tovább
ÁLLÓCSILLAGOK

ÁLLÓCSILLAGOK

VIVIAN ROBSON

900 Ft

Tovább

Előjegyezhető

Shannara IV. - A kívánságdal

Shannara IV. - A kívánságdal

Terry Brooks

Tovább