Belépés
Új könyvek Használt könyvek Könyvkeresés és árösszehasonlítás

Könyvek - Kultúra

I love reading books 1920x1200

Olvasás - Az első szerelem

2016. október 03.


 

Ha megpróbálom felidézni, mi az, ami életemben először valódi szenvedéllyel töltött el, egészen a kora gyermekkoromig kell visszapörgetnem az időt, olyan régre, amikor még nem tudtam megnevezni az érzést, ami aztán később meghatározott és meghatároz ma is. Homályos az emlék, csak a hozzá kapcsolódó impulzus kristálytiszta, a boldog önfeledtség.

 

Felvillan a kisszobám, ahogy édesapámmal törökülésben a földön ülünk betűkockák fölé hajolva, épp csak elmúltam négyéves.  Nem tudom visszaidézni, mit mondott, de máig érzem, milyen biztonságot adó, meleg hangon vezetett végig a betűk rengetegén, milyen végtelen volt a türelme és milyen apró kis zseninek éreztem magam, mikor végre össze tudtam rakni egy értelmes szót.

 

Az első mese, amit egyedül végigolvastam, százszor, ezerszer, míg végérvényesen bennragadt az emlékezetemben, a TV-maci karácsonya volt. Kicsiny, kék, fenyőfát formázó könyvecske volt, szürreálisan gyönyörűnek láttam, a kedvencemmé vált, pedig nem volt benne se királylány, se herceg.

 

Csak később tudtam nevet adni az érzésnek, amit az olvasás adott: büszkeség, szenvedély, varázslat. Mert aztán falni kezdtem az olvasnivalót. Előbb a meséket, majd a lányregényeket, később az olcsó ponyvát, a kötelezőket, válogatás nélkül mindent, amit otthon a polcon találtam, aztán a verseket, a drámákat, egyperceseket és balladákat, novellákat, családregényeket. Mindent.

 

Volt Ady-korszakom, hosszú és végeláthatatlan, ködös novembereken imádtam belefeledkezni Dosztojevszkijbe, kikapcsolódásként jöhetett Agatha Christie, vagy Örkény, gyűjtöttem az érzelmileg túlfűtött verseket, a szimbolistákat és impresszionistákat, komoly átalakítást végzett a személyiségemen Szabó Magda, közben beleszerettem az igazán súlyos művek szerzőibe is, százszor újraolvastam Madáchot, ha szerelem kellett, ott volt a rongyosra lapozott Anyegin.

 

Szép lassan megtanultam elkülöníteni az értékest az értéktelentől és egy életre belém vésődött a tény, hogy egy jó könyv igazi szellemi társ.

 

Valahányszor úgy érzem, hozzám tett valamit egy mű, felidéződik bennem a gyerekkori kisszoba a betűkockákkal, az első könyvemmel, és apám, akinek sohasem lehetek elég hálás azért, hogy kaptam tőle valamit, amit nem kezd ki sem idő, sem mulandóság.
Lengyel Orsolya

Hirdetés

Top 24 óra

Kulcs a kompetenciához /Szövegértés/ 6

Kulcs a kompetenciához /Szövegértés/ 6

CSIZMARIK ÁGNES, Kovács Edit

1200 Ft

Tovább
Így készülj a kétszíntű érettségire kémiából!

Így készülj a kétszíntű érettségire kémiából!

Czirók Ede

1920 Ft

Tovább
Gyógyítás tündérekkel jóskártya

Gyógyítás tündérekkel jóskártya

Doreen Virtue

3200 Ft

Tovább
GYÓGYÍTÁS TÜNDÉREKKEL - ÜZENETEK, BETELJESÜLÉ

GYÓGYÍTÁS TÜNDÉREKKEL - ÜZENETEK, BETELJESÜLÉ

Doreen Virtue

2990 Ft

Tovább