Belépés
Új könyvek Használt könyvek Könyvkeresés és árösszehasonlítás

Könyvek - Kultúra

I love reading books 1920x1200

Olvasás - Az első szerelem

2016. október 03.


 

Ha megpróbálom felidézni, mi az, ami életemben először valódi szenvedéllyel töltött el, egészen a kora gyermekkoromig kell visszapörgetnem az időt, olyan régre, amikor még nem tudtam megnevezni az érzést, ami aztán később meghatározott és meghatároz ma is. Homályos az emlék, csak a hozzá kapcsolódó impulzus kristálytiszta, a boldog önfeledtség.

 

Felvillan a kisszobám, ahogy édesapámmal törökülésben a földön ülünk betűkockák fölé hajolva, épp csak elmúltam négyéves.  Nem tudom visszaidézni, mit mondott, de máig érzem, milyen biztonságot adó, meleg hangon vezetett végig a betűk rengetegén, milyen végtelen volt a türelme és milyen apró kis zseninek éreztem magam, mikor végre össze tudtam rakni egy értelmes szót.

 

Az első mese, amit egyedül végigolvastam, százszor, ezerszer, míg végérvényesen bennragadt az emlékezetemben, a TV-maci karácsonya volt. Kicsiny, kék, fenyőfát formázó könyvecske volt, szürreálisan gyönyörűnek láttam, a kedvencemmé vált, pedig nem volt benne se királylány, se herceg.

 

Csak később tudtam nevet adni az érzésnek, amit az olvasás adott: büszkeség, szenvedély, varázslat. Mert aztán falni kezdtem az olvasnivalót. Előbb a meséket, majd a lányregényeket, később az olcsó ponyvát, a kötelezőket, válogatás nélkül mindent, amit otthon a polcon találtam, aztán a verseket, a drámákat, egyperceseket és balladákat, novellákat, családregényeket. Mindent.

 

Volt Ady-korszakom, hosszú és végeláthatatlan, ködös novembereken imádtam belefeledkezni Dosztojevszkijbe, kikapcsolódásként jöhetett Agatha Christie, vagy Örkény, gyűjtöttem az érzelmileg túlfűtött verseket, a szimbolistákat és impresszionistákat, komoly átalakítást végzett a személyiségemen Szabó Magda, közben beleszerettem az igazán súlyos művek szerzőibe is, százszor újraolvastam Madáchot, ha szerelem kellett, ott volt a rongyosra lapozott Anyegin.

 

Szép lassan megtanultam elkülöníteni az értékest az értéktelentől és egy életre belém vésődött a tény, hogy egy jó könyv igazi szellemi társ.

 

Valahányszor úgy érzem, hozzám tett valamit egy mű, felidéződik bennem a gyerekkori kisszoba a betűkockákkal, az első könyvemmel, és apám, akinek sohasem lehetek elég hálás azért, hogy kaptam tőle valamit, amit nem kezd ki sem idő, sem mulandóság.
Lengyel Orsolya

Hirdetés

Top 24 óra

Tanulói betűtartókészlet

Tanulói betűtartókészlet

ESZTERGÁLYOSNÉ FÖLDESI KATALIN

610 Ft

Tovább
Történet a hat asszonyról, akik felmentek a Holdba

Történet a hat asszonyról, akik felmentek a Holdba

Karig Sára szerk

800 Ft

Tovább
Kismackó az állatfarmon

Kismackó az állatfarmon

MÁTYÁS LARA

2190 Ft

Tovább
Molnár V. József - A Nap arca / Ég és föld ölelésében / Újraszülető világ

Molnár V. József - A Nap arca / Ég és föld ölelésében / Újraszülető világ

Szerző nincs megadva

3411 Ft

Tovább